Alis Advocaten - Nieuws

Rookmelders verplicht in élke Vlaamse woning

Vanaf  1 januari 2020 zijn rookmelders wettelijk verplicht.

De politieke beslissing viel drie jaar geleden al, maar nu moet dus iedere Vlaamse woning ook in de praktijk zijn uitgerust met toestelletjes die het leven van de bewoners kunnen redden. Op deze manier wil de regering het grote aantal doden door woningbranden (gemiddeld 65 per jaar) naar beneden krijgen.

De wet schrijft voor dat er minstens één rookmelder per verdieping moet worden opgehangen. Experten ter zake adviseren om rookmelders te hangen op plaatsen waar het risico op brand het grootst is: dus niet noodzakelijkerwijze in de keuken, badkamer of garage, maar liever in de aanpalende ruimtes, ook al omdat hier de kans op vals alarm veel kleiner is.

Tevens wordt aangeraden een rookmelder te voorzien in de kamer waar de droogkast staat en op plaatsen waar batterijen (gsm, fiets) worden opgeladen. Het opladen van deze toestellen dient u te vermijden wanneer u niet thuis bent.

Rookmelders kunnen ook geregistreerd worden via de website “hangrookmelders.be”, zodat de brandweer een globaal beeld kan krijgen van het aantal rookmelders dat geïnstalleerd is.

Onthoud: het geluid van een rookmelder kan levens redden!