Alis Advocaten - Earth Day - Rapporteer over uw duurzame bedrijfsvoering

Planet vs. Plastics

Vandaag is het Earth Day, een jaarlijkse herdenking die plaatsvindt op 22 april.

Het is een dag gewijd aan het bewustzijn en de actie voor milieubescherming en duurzaamheid. Earth Day werd voor het eerst gevierd in 1970 en wordt nu wereldwijd erkend door meer dan 193 landen.

Het oorspronkelijke doel van Earth Day was om het bewustzijn over milieuproblemen te vergroten en om mensen aan te moedigen actie te ondernemen om de planeet te beschermen. Sindsdien is het uitgegroeid tot een dag waarop miljoenen mensen over de hele wereld deelnemen aan activiteiten zoals schoonmaakacties, boomplantacties, milieueducatieprogramma's, klimaatmarsen en meer.

Elk jaar heeft Earth Day een ander thema dat gericht is op een specifiek milieuprobleem of een aspect van duurzaamheid.

Het thema voor 2024 is Planet vs. Plastics. Het thema wil de aandacht vestigen op het ernstige probleem van plasticvervuiling en hoe dit de natuur schaadt.

Tegen 2025 zijn er verschillende belangrijke doelen en acties die kunnen helpen bij het aanpakken van urgente mondiale uitdagingen op het gebied van het milieu en duurzaamheid.

Rapportage van duurzaamheidsbeleid is ook een cruciaal onderdeel van het verantwoordingsproces voor organisaties die streven naar duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. 

  • Vanaf 2025 (boekjaar 2024) zijn bedrijven die al onder het toepassingsgebied van NFRD vallen (voorloper van CSRD) verplicht te rapporteren over duurzaamheid. Dit zijn organisaties van openbaar belang met meer dan 500 werknemers, een balanstotaal van 20 000 000 EUR of meer, of een netto-omzet van 40 000 000 EUR of meer.
  • Vanaf 2026 (boekjaar 2025)geldt de verplichting ook voor grote ondernemingen die ten minste een van de drie volgende criteria overschrijden: balanstotaal van 25 000 000 euro, een netto-omzet van 50 000 000 euro, of 250 medewerkers.
  • Vanaf 2027 (boekjaar 2026) moeten beursgenoteerde kmo’s rapporteren over duurzaamheid als ze ten minste twee van de drie volgende criteria overschrijden: een balanstotaal van 450.000 euro, een netto-omzet van 900.000 euro, 10 medewerkers.

Ook al is uw onderneming (nog) niet verplicht om te rapporteren, de bedrijven die dat wél zijn zullen in hun rapportage melding moeten maken van de acties die ze ondernemen om hun leveranciers (waar u toe kan behoren) mee te activeren in dit duurzaamheidsprogramma.  Duurzaamheid implementeren in uw juridische documenten kan daar een onderdeel van zijn. 

Wil u meer weten? Aarzel niet om contact op te nemen met ons kantoor.