Alis Advocaten - De coronapremie: nieuwe consumptiecheques voor uw personeel

De coronapremie: nieuwe consumptiecheques voor uw personeel

Vanaf 1 augustus 2021 kan u eenmalig een ‘coronapremie’ van 500 euro netto toekennen aan uw werknemers.

Let op, deze premie dient verplicht te worden uitgekeerd door middel van consumptiecheques.

In 2020 genoten al verschillende werknemers van consumptiecheques, dewelke ze konden gebruiken in de horeca, de cultuursector en sommige kleinhandelzaken. De nieuwe consumptiecheques zijn ook in de warenhuizen te gebruiken en in de volledige kleinhandel, een ruimere besteding is nu dus mogelijk.

Per werknemer kan er maximaal 500 euro worden gegeven aan extra koopkracht, vrij van normale sociale en fiscale lasten. Het bedrag van de premie kan verschillen door onder meer het arbeidsregime of eventuele afwezigheden gelijkgesteld met arbeid.

De toekenning van de coronapremie gebeurt door middel van een collectieve arbeidsovereenkomst of via een individuele schriftelijke overeenkomst. De premie dient collectief te worden toegekend, aan alle werknemers dus, minstens aan alle werknemers die tot een objectief bepaalde groep behoren. Dit is zoals bij de maaltijdcheques en de ecocheques. Het zijn bovendien ook de standaard aanbieders van deze cheques die de consumptiecheques verstrekken, namelijk Edenred, Sodexo en Monizze.

De consumptiecheques kunnen worden toegekend tot en met 31 december 2021 en de werknemers hebben tot 31 december 2022 tijd om ze te gebruiken.

Wilt u hier meer over weten? Neem vrijblijvend contact op met contact@alisadvocaten.be.